Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Video που πρέπει να δεις

Είσαι ό,τι τρως - FOOD MATTERS [Greek subs] "Είσαι ό,τι τρως!": Η σοφή φράση του Ιπποκράτη πραγματικά αντικατοπτρίζει την σημασία της καλής διατροφής και δίαιτας στην ποιότητα ζωής μας. 

Το Σούπερμαρκετ: Σύμβολο του υψηλού επιπέδου ζωής σ' αυτή τη χώρα σήμερα. Αυτά τα προϊόντα έρχονται από φάρμες κι αγροκτήματα ανεξάρτητα απ' την απόσταση και την εποχή. Είναι αποτέλεσμα μίας θαυματουργικής γεωργίας, που διαφυλάσσει τη φρέσκια ποιότητα καθόλη τη διαδρομή μέχρι το τραπέζι σας. Πόσο παλιά είναι η τροφή σας; Αν το σκεφτείτε, η τροφή σας, στην καλύτερη περίπτωση ταξιδεύει γύρω στα 2.500 με 3.000 χλμ. πριν να φτάσει σε σας και είναι τουλάχιστον μίας εβδομάδας. 

Που γεννά το επόμενο ερώτημα: Πόση θρεπτική αξία αντλείτε από τροφή που είναι τουλάχιστον πέντε ημερών; Αν είστε τυχεροί, αντλείτε ίσως ένα 40% απ' αυτήν που έχετε ανάγκη. Σχεδόν κάθε τροφή που θα βρείτε στα καταστήματα μίας μεγαλούπολης έχει επεξεργαστεί, έχει φτάσει καθυστερημένα στα καταστήματα πολύ συχνά οι θρεπτικές ουσίες έχουν εκφυλιστεί ή εξαφανιστεί απ' την τροφή μέχρι να φτάσει στο πιάτο. 

Σκηνοθεσία: James Colquhoun, Carlo Ledesma 
Χώρα παραγωγής: Australia
*****************************************************************

Το Απόλυτο Μυστικό για τα Τρόφιμα - Food Secret {Greek Subs}


Η νόθευση των βασικών καλλιεργιών του πλανήτη, Γενετικά Μεταλλαγμένη Οργανισμοί (ΓΜΟ) και εκ προθέσεως αλλαγμένο νερό, τροφή και αέρα που συνολικά λειτουργούν ως μια επιχείρηση Ευγονικής για να αδυνατίσουν τις μάζες και να επιτύχουν την πλύρους του φάσματος κυριαρχία. Ασπαρτάμη (Sugar Free), τα ΓΜΟ, τα υδραργύρου μολυσμένα, τα φυτοφάρμακα, το υψηλής φρουκτόζης σιρόπι καλαμποκιού, το κλωνοποιημένο κρέας, το rBGH και όλα μπήκαν στην διατροφή μας και στο περιβάλλον - είτε το θέλουμε είτε όχι.
******************************************

Το ιπτάμενο burger και άλλες ιστορίες


Τι διάρκεια ζωής έχει ένα burger; Το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» ξεκίνησε ένα πείραμα αγοράζοντας διαφορετικά είδη χάμπουργκερ από όλες τις μεγάλες εταιρείες fast food στην Ελλάδα, τα οποία άφησε για μήνες σε θερμοκρασία δωματίου: αντίθετα με ότι θα είχε συμβεί με τις κανονικές τροφές, κανένα από τα χάμπουργκερ δεν μύρισε, ούτε  παρουσίασε εμφανή σημάδια αλλοίωσης. Τρεις μήνες μετά, το κρέας, το τυρί και το ψωμί των προϊόντων διατηρούν το χρώμα και την αρχική μορφή τους.
Ο φακός του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» παρακολουθεί τακτικά τα αναλλοίωτα χάμπουργκερ, ορισμένα από τα οποία ταξίδεψαν με τον Στέλιο Κούλογλου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρουσιασθεί το φαινόμενο και στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όπου αυτό το καιρό  δίνεται η μεγάλη μάχη για ένα άλλο βασικό πρόβλημα της σύγχρονης διατροφής: τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.
Στις ΗΠΑ εισάγεται για πρώτη φορά στην αλυσίδα της διατροφής ένα μεταλλαγμένο ζώο, ο γενετικά τροποποιημένος σολωμός. Αμερικανοί υπέρμαχοι και πολέμιοι του μεταλλαγμένου σολωμού ανταλλάσσουν τα πυρά τους μπροστά στο φακό της εκπομπής. Tη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει ο  Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα υγείας, John Dali.  Για το ίδιο θέμα μιλούν ακόμη η Μάχη Σιδερίδου, εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού τμήματος της Greenpeace στις Βρυξέλλες και ο  Carel Du Marchie Sarvaas, διευθυντής  αγροτικής βιοτεχνολογίας της ΕuropaBio, το λόμπι των  Βιομηχανιών Βιοτεχνολογίας  στην Ευρώπη. Ήδη, υποστηρίζει ο  τελευταίος, τα μεταλλαγμένα έχουν μπει στη διατροφή μας.
Ξέρουμε, λοιπόν, τι τρώμε; Για να απαντήσει στο ερώτημα, το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα»  καταπιάνεται και με άλλα βασικά προβλήματα της σύγχρονης διατροφής όπως οι ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνουμε. Μήπως άλλα λένε και άλλα εννοούν ή περιέχουν; Η ομάδα της εκπομπής αγόρασε μια σειρά από προϊόντα τα οποία έδωσε για εξέταση στο εργαστήριο του καθηγητή Γενετικής Ζωικών Πληθυσμών, Ζήση Μαμούρη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Τα αποτελέσματα για τις όχι και τόσο… ειλικρινείς ετικέτες θα παρουσιαστούν στην ίδια εκπομπή που επίσης εξετάζει τα παιδικά βιβλιάρια Υγείας και το ρόλο τους στην παιδική παχυσαρκία, τα «αθώα» συμπληρώματα διατροφής και τα επιβαρυμένα προϊόντα διατροφής από περιοχές της Ελλάδας με αυξημένη βιομηχανική ρύπανση.
Στους αντίποδες όλων αυτών, η «Υγεία Εν Γνώσει». Μια μοναδική παιδική παράσταση, δημιούργημα μια ομάδας νεαρών επιστημόνων με το όνομα SciCo, που καταφέρνουν  μέσα από το γέλιο  και τον έξυπνο διάλογο   να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μικρών της  θεατών  για την σωστή  διατροφή  και άσκηση, αναδεικνύοντας έτσι  την αξία της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης  για μια σωστή διατροφική συμπεριφορά.
Στην εκπομπή μιλούν ακόμη, ο καθηγητής προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος, ο διευθυντής της α΄ Παιδιατρικής  Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Χρούσος, ο  ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης ,καθώς και η διευθύντρια του Ιδρύματος  Αριστείδης Δασκαλόπουλος Φλώρα Μαγκανάρη.
*******************************************


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου