Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Φαγόπυρο - Μαυροσίταρο - Buckwheat

Κοινό φαγόπυρο 

 (Φαγόπυρος esculentum) είναι α εγκαταστάσεις γένος Φαγόπυρος (μερικές φορές συγχωνευμένος στο γένος Polygonum) στην οικογένεια Polygonaceae. Με το congenor του Φαγόπυρο ταρτάρου, μετριέται συχνά ως α δημητριακά, εν τούτοις αντίθετα από τα περισσότερα δημητριακά τα buckwheats δεν είναι αληθινά χλόες. Το φαγόπυρο δεν συσχετίζεται έτσι με αληθινό σίτος. Το φαγόπυρο κατεβαίνουν πιθανότατα από άγριο φαγόπυρο, αν και δεν μοιράζεται την άμπελος-όπως συνήθεια αύξησής του.
Το κοινό φαγόπυρο ήταν εξημερωμένο και πρώτα καλλιεργημένο μέσα νοτιοδυτική Ασία, ενδεχομένως περίπου 6000 Π.Χ., και από διαδίδει δυτικά στην Ευρώπη και προς ανατολάς Κεντρική Ασία και έπειτα Θιβέτ και Κίνα. Τεκμηριώνεται στην Ευρώπη στα Βαλκάνια από τουλάχιστον Μέση νεολιθική (circa 4000 Π.Χ.) και ο παλαιότερος γνωστός παραμένει στην Κίνα χρονολογεί μέχρι τώρα στο circa 2600 Π.Χ.. Εντούτοις, η γύρη φαγόπυρου είναι παρούσα στην
Ιαπωνία από 4000 Π.Χ. προτείνοντας καθεμία ότι (ι) domestication αυτών των εγκαταστάσεων εμφανίστηκε νωρίτερα από έχει τεκμηριωθεί αρχαιολογικά (II) διέδωσε γρηγορότερα από προηγουμένως αναγνωρισμένο, ή (III) υπήρξαν δύο ή περισσότεροι domestication γεγονότα. Είναι η παγκόσμια υψηλότερη ανύψωση εξημερώνει, όντας ότι ήταν καλλιεργημένο μέσα Yunnan στην άκρη Θιβετιανό οροπέδιο ή το ίδιο στο οροπέδιο.

Συστατικά:

  Το φαγόπυρο περιέχει ανά 100 γρ: Νερό 97,5%, Ενέργεια kcal 343, Πρωτεΐνη 13,25gr, Λιπίδια (σύνολο) 3,40gr, Στάχτη 2,10gr, Υδατάνθρακες 71,50, Φυτικές ίνες 10gr, Μέταλλα: Ασβέστιο 18mg, Σίδηρος 2,20mg, Μαγνήσιο 2,31mg, Φώσφορος 347mg, Κάλλιο 460mg, Νάτριο 1mg, Χαλκός 1.100mg, Ψευδάργυρος 2,40mg, Μαγκάνιο 1.300mg, Σελήνιο 8,3μg, Βιταμίνες: Θειαμίνη 0,101mg, Ριβοφλαβίνη 0,425, Νιασίνη 7,020, Παντοθενικό οξύ 1.233mg, Βιταμίνη B6 0,210mg, Φυλλικό οξύ 30μg, Λίπη κορεσμένα 0,741mg, Μονοακόρεστα 1,040mg, Αμινοξέα: Τρυπτοφάνη 0,011gr, Θρεονίνη 0,506gr, Ισολευκίνη 0,498gr, Λευκίνη 0,0832gr, Λυσίνη 0,0832gr, Μεθιονίνη 0,172gr, Κυστίνη 0,229gr, Φαινυλαλανίνη 0,520gr, Τυροσίνη 0,241, Βαλίνη 0,678gr, Αργινίνη 0,982gr, Ιστιδίνη 0,309gr, Αλανίνη 0,748gr, Ασπαρτικό οξύ 1,133gr, Γλουταμικό οξύ 2,046gr, Γλυκίνη 1,031gr, Προλίνη 0,507gr, Σερίνη 0,685

Χρησιμεύει: 

 Η ρουτίνη (φλαβονοειδές) που περιέχει βοηθάει στην παραγωγή του αίματος και παρέχει μεγάλη βοήθεια στα νεφρά να εξουδετερώνουν τα όξινα υπολείμματα των υγρών. Επίσης μειώνει την τοξικότητα της χοληστερίνης LDL, εμποδίζει την συγκέντρωση των αιμοπεταλίων, καταπολεμά τους φλεβικούς σχηματισμούς στα πόδια και δυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία μειώνοντας τις πιθανότητες αιμορραγιών. Επίσης επειδή αποτελείται από σύνθετους υδατάνθρακες και περιέχει αρκετή ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών ελαττώνει την χοληστερίνη και σταθεροποιεί τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα. Αν λοιπόν έχετε πρόβλημα κυκλοφορικού, υπέρταση, διαβήτη, τότε η χρήση του φαγόπυρου σας είναι απαραίτητη. Τέλος οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που επίσης περιέχει βοηθούν τις κινήσεις του εντέρου.

Συγκομιδή

Το φαγόπυρο είναι μια κοντή συγκομιδή εποχής που κάνει καλά στους φτωχούς, κάπως όξινα χώματα, αλλά το χώμα πρέπει να στραγγιχτεί καλά. Πάρα πολύ λίπασμα, ειδικά άζωτο, θα μειώσει πολύ τις παραγωγές. Στα καυτά κλίματα, μπορεί μόνο να αυξηθεί με τη σπορά αργά στην εποχή, έτσι ώστε θα ανθίσει στον πιό δροσερό καιρό. Το φαγόπυρο χρησιμοποιείται μερικές φορές ως α χλωρή λίπανση, σαν εγκαταστάσεις για διάβρωση έλεγχος, ή ως κάλυψη και τροφή άγριας φύσης.
Κοινό φαγόπυρο στο λουλούδι

Xρήσεις - Προϊόντα- Κουζίνα

"ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΛΗΓΟΥΡΙ ΣΑΝ ΕΙΚΟΝΑ,ΑΛΛΑ ΒΡΗΚΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ.ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ,ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,ΚΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΕ ΠΡΩΤΕΙΝΗ,ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ”ΓΚΟΥΡΟΥ”ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ!"

Ο σπόρος είναι achene, παρόμοιος με το α ηλίανθος σπόρος, με ένα σκληρό εξωτερικό κοχύλι και ένα μαλακό εσωτερικό κρέας. Το αλεύρι είναι καταφανώς σκοτεινότερο από το αλεύρι σίτου, και είναι γνωστός (υπερβολικά) ως "blι noir" ("μαύρος σίτοσ") στα γαλλικά. Εκτός από τους σπόρους, από ποιο φαγόπυρο το αλεύρι παράγεται, το φαγόπυρο είναι επίσης ένα αγαθό μέλι εγκαταστάσεις, παραγωγή ενός σκοταδιού, ώριμος ποικίλο μέλι. Στην Ασία, το αλεύρι γίνεται noodles (συμπεριλαμβάνων soba). Στην Ευρώπη γίνεται συχνότερα στο φαγόπυρο κόκκοι, συχνά γνωστός όπως "kasha". Το φαγόπυρο περιέχει ερυθρίνη, α ιατρική χημική ουσία, χρησιμοποιημένος για τις αγγειακές αναταραχές είναι φυσικά απαλλαγμένο γλουτένη, και μπορεί έτσι ναφαγωθεί από τους ανθρώπους που αντιδρούν ενάντια στη γλουτένη.
Φαγόπυρο τηγανίτες, μερικές φορές εγειρμένος προς ζύμη, τρώγεται σε διάφορες χώρες. Είναι γνωστοί όπως blinis Ρωσία, galettes Γαλλία (όπου συνδέονται ειδικά με Βρετάνη), ployes Acadia και boϋketes (δηλαδή ονόμασε όπως τις εγκαταστάσεις που αποτελούνται από) Βαλλωνία. Οι παρόμοιες τηγανίτες ήταν κοινά τρόφιμα στις αμερικανικές ημέρες πρωτοπόρων. Είναι ελαφριοί και foamy. Το αλεύρι φαγόπυρου τους δίνει ευχάριστα έναν χωματένιο, απαλά mushroom-like προτίμηση.
Αντίθετα από τους ευρέως καταναλωμένους σπόρους, Τα πράσινα φαγόπυρου είναι τοξικά. Αγωμένος σε επαρκείς ποσότητεσφαγωμένος, τα πράσινα μπορούν να προκαλέσουν ένα σύνολο συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας ακραίας ευαισθητοποίησης του δέρματος στο φως του ήλιου γνωστό όπως fagopyrism. Το φως χρωμάτισε το ζωικό κεφάλαιο και οι ανοιχτόχρωμης επιδερμίδας άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι.

Ονομάζεται grits όταν είναι χονδροαλεσμένο. Οι βοτανολόγοι δεν το θεωρούν δημητριακό αλλά σπόρο ενός χαμηλού θάμνου που συγγενεύει με το ραβέντι. Οι διατροφολόγοι το κατατάσσουν στα δημητριακά , γιατί μαγειρεύεται οπως αυτά και οι σπόροι μοιάζουν με αυτούς των δημητριακών.
     Το φαγόπυρο περιέχει πολλή πρωτεϊνη σε σχέση με την χαμηλή ποσότητα των δημητριακών, τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις βιταμίνες Ε και Κ, φολικό οξύ και είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. ( Bartimeus, 2009.)
     Υπάρχει αλεύρι φαγοπύρου και τα περίφημα λαζάνια φαγόπυρου (soba noodles) από 100% φαγόπυρο. Το αλεύρι χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν κρέπες, ψωμί και προϊόντα φούρνου. Το φαγόπυρο μπορεί να συνοδέψει τα λαχανικά και την πρωτεϊνη αφού αποτελείται κυρίως από σύνθετους υδατάνθρακες και επιπλέον από ίνες διαλυτές που ελαττώνουν την χοληστερόλη στο αίμα και σταθεροποιούν τα επίπεδα ζακχάρου σε αυτό και από αδιάλυτες ίνες που ρυθμίζουν τις κινήσεις του εντέρου.
     Υποκαθιστά καθημερινά τις πατάτες και το ρύζι, ενώ συνδυάζεται με τον αρακά και τα φασόλια. Ακόμη μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σούπες και βραστά φαγητά.
     Το Kasha είναι φρυγανισμένο φαγόπυρο ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία.
     Το αφρυγάνιστο ωμό φαγόπυρο ψήνεται συνήθως όπως το ρύζι και γι΄αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γέμιση λαχανικών. Αν θέλετε να φρυγανίσετε το ωμό φαγόπυρο μόνοι σας στο σπίτι, χρησιμοποιήστε ένα ταψί και ψήστε το μέχρι να γίνει χρυσαφί στους 180º C/ gas mark 4. Η γεύση και η υφή του βελτιώνεται και τρώγεται πιο ευχάριστα από όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό ( Griffin, 2005)
     Το φαγόπυρο μαγειρεύεται σε αναλογία 1 φλυτζάνι ωμού φαγόπυρου προς 2 φλυτζάνια νερού σε χαμηλή φωτιά αφού πρώτα πάρει βράση. Είναι έτοιμο σε 20 λεπτά ( δεν χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας). Το Kasha σιγοβράζει για 10 λεπτά και πολλοί το συνδυάζουν με ψάρι, πουλερικά ή λαχανικά.
     Η ρουτίνη που υπάρχει στο φαγόπυρο είναι βιοφλαβονοειδές που κτίζει το αίμα, βοηθά τα νεφρά, εξουδετερώνει τα όξινα υπολείμματα, καταπολεμά την αρτηριοσκλήρyνση, ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία και μειώνει τις πιθανότητες αιμορραγιών (Balch, 1998, Joachim et al, 2008)
     Ως αντιοξειδωτικό, η ρουτίνη μειώνει την τοξικότητα της οξειδωμένης  LDL χοληστερόλης, εμποδίζει την συνάθροιση των αιμοπεταλίων και καταπολεμά τους φλεβικούς σχηματισμούς στα πόδια (Varvoglis, 2008), Στα φυτά η ρουτίνη μεταφέρει μεταλλικά ιόντα από το χώμα στα επίγεια τμήματά τους.
     Στον άνθρωπο η ρουτίνη παρεμποδίζει το ένζυμο ρεδουκτάση της αλδόζης στους οφθαλμούς και τους νευρώνες. Αν το ένζυμο συσσωρευόταν σε πολύ μεγάλες ποσότητες τότε θα έβλαπτε κυρίως τους διαβητικούς.
     Αν λοιπόν έχετε προβλήματα στο κυκλοφορικό και υποφέρετε από υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη να τρώτε φαγόπυρο για την θεραπευτική του δράση, εκτός αν είστε δυσανεκτικός/ή στην τροφή αυτή.
     Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη και τρώγεται από όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.
 ***********************************************************************

Δίαιτα με φαγόπυρο (Grechka): Χάστε 10 κιλά σε 7 ημέρες


1η Ημέρα έως 7η Ημέρα
Κατά τη διάρκεια της ημέρας τρώτε μόνο φαγοπότυρο όση ποσότητα θέλετε
Μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα γεύμα με φαγόπυρο με:
500 γραμμ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
ή
100 γραμμ. τυρί cottage με χαμηλά λιπαρά
Παράδειγμα
Αντί να καταναλώσετε φαγόπυρο στο πρωινό σας μπορείτε να το αντικαταστήσετε με γιαούρτι ή τυρί cottage.

Αν πεινάσετε επιτρέπεται
Μέχρι και 2 φρούτα της επιλογής σας (εκτός από μπανάνες και σταφύλια)
Μέχρι και 3 μερίδες λαχανικά μηδενικών θερμίδων:
- Λαχανικά μηδενικών-αρνητικών θερμίδων: Σπανάκι, Κάρδαμο, Τεύτλα, Γογγύλι, Σέλινο, Λεμόνι, Λάιμ, Αγγούρι, Σκόρδο, Φασολάκια, Σπαράγγι, Παντζάρι, Καρότα, Κουνουπίδι, Μπρόκολο, Ραδίκια, Κολοκύθια, Λάχανο, Μαρούλι, Πιπεριές τσίλι, Κρεμμύδι, Ραπανάκι, Μανιτάρι, Ντομάτα, Χόρτα)

Το τελευταίο γεύμα πρέπει να είναι 5 ώρες πριν τον ύπνο.


Μαγειρεύουμε το Φαγοπότυρο (πρώτος τρόπος)
Υλικά
1 κούπα ωμό φαγόπυρο
2 κούπες νερό
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε το φαγόπυρο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το νερό και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου. Κατα διαστήματα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Καθώς βράζει θα απορροφήσει τα υγρά του και μπορούμε προαιρετικά να προσθέσουμε φρέσκα μυρωδικά.

Μαγειρεύουμε το Φαγοπότυρο (δεύτερος τρόπος)

Υλικά

1 κούπα φαγόπυρο
2 κούπες βραστό νερό
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το φαγόπυρο με το βραστό νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 6-8 ώρες να απορροφήσει τα υγρά. Στραγγίζουμε το νερό που έχει περισσέψει και σερβίρουμε.


Κανόνες Δίαιτας
– Καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό
– Για καλύτερα αποτελέσματα συνδυάζουμε τη δίαιτα με γυμναστική (περπάτημα, αεροβική κλπ) τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά

Επιτρέπεται
– Καφές
– Ροφήματα βοτάνων
– Φρέσκα μυρωδικά, ελάχιστο ελαιόλαδο, ξύδι, λεμόνι


Δεν επιτρέπεται
–  Αναψυκτικά
–  Αλκοόλ
–  Ζάχαρη ή γλυκαντικό
– Αλάτι

Μετά το τέλος της δίαιτας ακολουθήστε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.
Πριν ξεκινήσουμε δίαιτα θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας
 ********************************************************************

Μαυροσίταρο και Μανιτάρια.


Υλικά

1-1/2 φλιτζάνια  άψητο μαυροσίταρο,
2 φλυτζάνια ζωμό κοτόπουλου η λαχανικών
2 μεγάλα κίτρινα κρεμμύδια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα.
3 σκελίδες σκόρδο, πολύ καλά λιωμένες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, χωρίστε του σε δύο ίσα μέρη
1 μεγάλο αυγό
60 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια (δοκιμάστε ένα μίγμα  από μανιτάρια Chanterelle, Morel, και shitake), καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους.
1 φλιτζάνι λευκό κρασί Madeira ή βραστό νερό
2 φλιτζάνια φρέσκα μανιτάρια (portabella  και λευκά)
½ φλιτζάνι ξινή κρέμα γάλακτος
½ φλιτζάνι πλούσια κρέμα γάλακτος
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι αναλόγως με τη γεύση σας
Ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Οδηγίες:

1. Τοποθετήστε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολ και καλύψτε τα με το κρασί ή με το βραστό νερό. Αφού βεβαιωθείτε ότι τα μανιτάρια είναι  όλα και καλά βυθισμένα στο νερό, αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 50 λεπτά. 

2.Ανάψτε τη φωτιά σε  υψηλή θερμοκρασία λίγο πάνω από το μέτριο.  Ζεστάνετε τους σπόρους μαυροσίταρου, ενώ  με μια ξύλινη κουτάλα αναδέψτε τους,  ώστε να  ψηθούν καλά. Ψήστε για 3-5 λεπτά,  στη συνέχεια προσθέστε το αυγό ελαφρά χτυπημένο και ανακατέψτε με την κουτάλα για 15- 20λεπτά. Όταν απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των υγρών, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά   σκεπάστε το και αφήστε το στην άκρη ώστε να  ολοκληρωθεί το μαγείρεμα  Οι γιαγιάδες το τύλιγαν με μια κουβέρτα ή ένα μαξιλάρι, αλλά την ίδια δουλειά κάνει μια  ελαφρά ζεσταμένη εστία.

3. Λιώστε το μισό βούτυρο (δύο κουταλιές της σούπας) σ΄ένα τηγάνι με βαρύ πάτο. Όταν ζεσταθεί καλά προσθέστε τα μανιράρια. Σοτάρετε για περίπου 7 λεπτά, μέχρις ότου τα μανιτάρια να βγάλουν τα υγρά τους και να τα απορροφήσουν στη συνέχεια. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.

4.   Με μια τρυπητή κουτάλα βγάλτε τα μουλιασμένα μανιτάρια από το κρασί ή από το βραστό νερό και βάλτε τα σ’ ένα μπόλ ή σε μια κατσαρόλα μαζί με τα σοταρισμένα μανιτάρια. Προσεχτικά στραγγίξτε το ζουμί με μια καθαρή πετσέτα και βάλτε το στην άκρη

5. Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο  προσθέτοντας το σκόρδο και τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέστε  μίγμα μαυροσίταρου και ανακατέψτε  καλά  για 3 λεπτά. Προσθέστε τα μανιτάρια και το μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας συνεχώς και δοκιμάστε το για να ρυθμίσετε το αλατοπίπερο.

6. Ρίχνετε  στη συνέχεια την  κρέμα γάλακτος και την ξινή κρέμα και μισό από το υγρό των μανιταριών που είχατε κρατήσει,  και ανακατεύετε  μέχρι να γίνουν όλα τα υλικά ένα καλό μείγμα

7. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε,  ανακατεύοντάς, ώστε να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Η πυκνότητά του πρέπει να μοιάζει με χυλό και όταν το μισά υγρά απορροφηθούν σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήστε σε σιγανή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα ζουμιά  Εάν χρειάζεστε περισσότερο νερό τότε, προσθέστε λίγο- λίγο  το υπόλοιπο υγρό από τα μανιτάρια μέχρι να πετύχετε την κατάλληλη  πυκνότητα, όπως ακριβώς είναι η γέμιση για τα πουλερικά.

Γαρνίρετε με μαϊντανό,  στο τελείωμα του μαγειρέματος.
****************************************************************

Ψημένο φαγόπυρο (Kasha)

υλικά (4 Μερίδες)
  • 1/4 l φαγόπυρο
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
προετοιμασία
Βάλτε το φαγόπυρο και τα ασπράδια σε ένα τηγάνι. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά έως ότου οι σπόροι απορροφήσουν τα ασπράδια του αβγού τελείως και στεγνώσουν. Στο μεταξύ, βάλτε 1/2 l νερό να βράσει. Πάρτε μια κουτάλα βραστό νερό και περιχύστε το φαγόπυρο και ανακατέψτε καλά έως ότου το νερό απορροφηθεί. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία έως ότου χρησιμοποιήσετε όλο το νερό (δεν θα πρέπει να υπάρχει νερό στο φαγόπυρο) και, εάν θέλετε, προσθέστε το αλάτι. Στη συνέχεια, μαγειρέψτε το φαγόπυρο σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Ανακατεύετε όποτε χρειάζεται.
********************************************************************

Φακές με Φαγόπυρο

Υλικά:
1 φλυτζάνι φακές μεγάλες
1/2 φλυτζάνι σπόρο φαγόπυρου
2 καρότα κομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι & πιπέρι
ελαιόλαδο
1 βιολογικό κύβο λαχανικών
1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
μερικά ψιλοκομμένα μανιτάρια
μερικά κλωναράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Αφήνουμε τις φακές σε μπόλικο νερό για μερικές ώρες για να φουσκώσουν. Μετά τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό, και τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά (ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται). Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά μας και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για περίπου 5 με 10 λεπτα, ανακατεύοντας καλά. Αν προτιμάτε μπορείτε το ελαιόλαδο να το βάλετε το τέλος για να μην βράσει.
 ******************************************************************

Πιπεριές Γεμιστές με Φαγόπυρο

Υλικά:
4 πιπεριές πράσινες
15-20 κουταλιές της σούπας φαγόπυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
κύμινο
ελαιόλαδο
λίγο χυμό ντομάτας, προαριετικά
Εκτέλεση:
Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Πλένετε, καθαρίζετε και γεμίζετε τις πιπεριές. Tις τοποθετείτε σε ένα μικρό ταψί, στο οποίο βάζετε λίγο νερό και λάδι (περίπου ένα με δύο δάκτυλα, ανάλογα με το πόσο λαδερό θέλετε το φαγητό σας) και ρίχνετε απ έξω λίγο αλάτι και όποιο μπαχαρικό θέλετε. Τέλος, βάζετε το ταψί σε ήδη ζεστό φούρνο και ψήνετε σε χαμηλή φωτιά για 20 με 30 λεπτά.
 ************************************************************************

Φαγόπυρο με Φρέσκα Φασόλια

Υλικά:
1 κούπα φαγόπυρο
400 γρ. φρέσκα φασόλια (κομμένα σε μπουκίτσες)
2-3 κουταλιές καλαμπόκι
2-3 κουταλιές αρακά
1 κούπα ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κουταλιές ξύδι από κόκκινο κρασί
1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα 
Εκτέλεση:
Βάζουμε στην κατσαρόλα δύο ποτήρια νερό μαζί με λίγο αλάτι και περιμένουμε μέχρι να βράσει. Μετά προσθέτουμε το φαγόπυρο και τον αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πιει το νερό του. Παίρνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά για να κρυώσει.
Κατόπιν βράζουμε τα φασόλια, με το καλαμπόκι και τον αρακά σε νερό που κοχλάζει μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις βράζουν τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ για σαλάτα ανακατεύουμε το λιωμένο σκόρδο, με το ξύδι, τη ζάχαρη, τη πάπρικα και τη μουστάρδα. Μόλις "δέσουν" προσθέτουμε και τον φαγόπυρο μαζί με τα δροσερά φασόλια. 
***********************************************************************

1η Ημέρα έως 7η Ημέρα Κατά τη διάρκεια της ημέρας τρώτε μόνο φαγοπότυρο όση ποσότητα θέλετε Μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα γεύμα με φαγόπυρο με: 500 γραμμ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή 100 γραμμ. τυρί cottage με χαμηλά λιπαρά Παράδειγμα Αντί να καταναλώσετε φαγόπυρο στο πρωινό σας μπορείτε να το αντικαταστήσετε με γιαούρτι ή τυρί cottage. Αν πεινάσετε επιτρέπεται Μέχρι και 2 φρούτα της επιλογής σας (εκτός από μπανάνες και σταφύλια) Μέχρι και 3 μερίδες λαχανικά μηδενικών θερμίδων: - Λαχανικά μηδενικών-αρνητικών θερμίδων: Σπανάκι, Κάρδαμο, Τεύτλα, Γογγύλι, Σέλινο, Λεμόνι, Λάιμ, Αγγούρι, Σκόρδο, Φασολάκια, Σπαράγγι, Παντζάρι, Καρότα, Κουνουπίδι, Μπρόκολο, Ραδίκια, Κολοκύθια, Λάχανο, Μαρούλι, Πιπεριές τσίλι, Κρεμμύδι, Ραπανάκι, Μανιτάρι, Ντομάτα, Χόρτα) Το τελευταίο γεύμα πρέπει να είναι 5 ώρες πριν τον ύπνο. Μαγειρεύουμε το Φαγοπότυρο (πρώτος τρόπος) Υλικά 1 κούπα ωμό φαγόπυρο 2 κούπες νερό Εκτέλεση Ξεπλένουμε το φαγόπυρο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το νερό και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου. Κατα διαστήματα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Καθώς βράζει θα απορροφήσει τα υγρά του και μπορούμε προαιρετικά να προσθέσουμε φρέσκα μυρωδικά. Μαγειρεύουμε το Φαγοπότυρο (δεύτερος τρόπος) Υλικά 1 κούπα φαγόπυρο 2 κούπες βραστό νερό Εκτέλεση Σε ένα μπολ βάζουμε το φαγόπυρο με το βραστό νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 6-8 ώρες να απορροφήσει τα υγρά. Στραγγίζουμε το νερό που έχει περισσέψει και σερβίρουμε. Κανόνες Δίαιτας – Καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό – Για καλύτερα αποτελέσματα συνδυάζουμε τη δίαιτα με γυμναστική (περπάτημα, αεροβική κλπ) τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά Επιτρέπεται – Καφές – Ροφήματα βοτάνων – Φρέσκα μυρωδικά, ελάχιστο ελαιόλαδο, ξύδι, λεμόνι Δεν επιτρέπεται – Αναψυκτικά – Αλκοόλ – Ζάχαρη ή γλυκαντικό – Αλάτι Μετά το τέλος της δίαιτας ακολουθήστε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα. Πριν ξεκινήσουμε δίαιτα θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας

???????????????? ??????????????????????: http://www.enter2life.gr/wp/965-diaita-me-fagopyro-grechka-xaste-10-kila-se-7-imeres.html

1η Ημέρα έως 7η Ημέρα Κατά τη διάρκεια της ημέρας τρώτε μόνο φαγοπότυρο όση ποσότητα θέλετε Μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα γεύμα με φαγόπυρο με: 500 γραμμ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή 100 γραμμ. τυρί cottage με χαμηλά λιπαρά Παράδειγμα Αντί να καταναλώσετε φαγόπυρο στο πρωινό σας μπορείτε να το αντικαταστήσετε με γιαούρτι ή τυρί cottage. Αν πεινάσετε επιτρέπεται Μέχρι και 2 φρούτα της επιλογής σας (εκτός από μπανάνες και σταφύλια) Μέχρι και 3 μερίδες λαχανικά μηδενικών θερμίδων: - Λαχανικά μηδενικών-αρνητικών θερμίδων: Σπανάκι, Κάρδαμο, Τεύτλα, Γογγύλι, Σέλινο, Λεμόνι, Λάιμ, Αγγούρι, Σκόρδο, Φασολάκια, Σπαράγγι, Παντζάρι, Καρότα, Κουνουπίδι, Μπρόκολο, Ραδίκια, Κολοκύθια, Λάχανο, Μαρούλι, Πιπεριές τσίλι, Κρεμμύδι, Ραπανάκι, Μανιτάρι, Ντομάτα, Χόρτα) Το τελευταίο γεύμα πρέπει να είναι 5 ώρες πριν τον ύπνο. Μαγειρεύουμε το Φαγοπότυρο (πρώτος τρόπος) Υλικά 1 κούπα ωμό φαγόπυρο 2 κούπες νερό Εκτέλεση Ξεπλένουμε το φαγόπυρο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το νερό και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου. Κατα διαστήματα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Καθώς βράζει θα απορροφήσει τα υγρά του και μπορούμε προαιρετικά να προσθέσουμε φρέσκα μυρωδικά. Μαγειρεύουμε το Φαγοπότυρο (δεύτερος τρόπος) Υλικά 1 κούπα φαγόπυρο 2 κούπες βραστό νερό Εκτέλεση Σε ένα μπολ βάζουμε το φαγόπυρο με το βραστό νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 6-8 ώρες να απορροφήσει τα υγρά. Στραγγίζουμε το νερό που έχει περισσέψει και σερβίρουμε. Κανόνες Δίαιτας – Καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό – Για καλύτερα αποτελέσματα συνδυάζουμε τη δίαιτα με γυμναστική (περπάτημα, αεροβική κλπ) τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά Επιτρέπεται – Καφές – Ροφήματα βοτάνων – Φρέσκα μυρωδικά, ελάχιστο ελαιόλαδο, ξύδι, λεμόνι Δεν επιτρέπεται – Αναψυκτικά – Αλκοόλ – Ζάχαρη ή γλυκαντικό – Αλάτι Μετά το τέλος της δίαιτας ακολουθήστε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα. Πριν ξεκινήσουμε δίαιτα θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας

???????????????? ??????????????????????: http://www.enter2life.gr/wp/965-diaita-me-fagopyro-grechka-xaste-10-kila-se-7-imeres.htm

Καλλιέργεια

Στο προηγούμενο φαγόπυρο η καλλιέργεια χρησιμοποιήθηκε επίσης στους οπωρώνες για να αυξήσει το ποσοστό γονιμοποίησης. Η καλλιέργεια του φαγόπυρου έχει σημειώσει απότομη κάμψη ΗΠΑ. Πέρα από εκατομμύριο στρέμματα (4.000 km²) συγκομίστηκε μέσα 1918. Από 1954 αυτός είχε μειωθεί σε 150.000 στρέμματα (600 km²), και κοντά 1964, ο περασμένος χρόνος ότι οι στατιστικές παραγωγής μαζεύτηκαν, μόνο 50.000 στρέμματα (200 km²) αυξήθηκαν. Σε αντίθεση, 1970 Η Ρωσία αυξήθηκε κατ' εκτίμηση 4,5 εκατομμύριο στρέμματα (18.000 km²) του φαγόπυρου.
Το όνομα "φαγόπυρο" ή "σίτος οξιών" προέρχεται από τους τριγωνικούς σπόρους του, όποιοι μοιάζουν με τους πολύ μεγαλύτερους σπόρους του καρυδιού οξιών από δέντρο οξιών, και το γεγονός ότι χρησιμοποιείται όπως το σίτο.
Στη δεκαετία του '70 και τη δεκαετία του '80, Γενικοί μύλοι παρήγαγε γλυκαμένη, σφένδαμνος-αρωματικά δημητριακά προγευμάτων που γίνονται από το φαγόπυρο, όποιος πωλήθηκε με το όνομα Ψuθ-σίτοι.

Καλλιεργείται στα ψυχρά κλίματα διότι αντέχει στα φτωχά εδάφη όπου ωριμάζει σε 60 περίπου ημέρες. Περιέχει 80% άμυλο και 14% πρωτεϊνη. Τμήμα του φλοιού παραμένει στο αλεύρι του φαγόπυρου που έτσι παίρνει την καφετιά απόχρωση του. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι πριν φρυγανιστεί το καλύπτουν με αυγό για να σκληρύνουν το περίβλημα του με πρωτεϊνη.  Έτσι δεν χυλώνει πολύ όταν μαγειρεύεται. Παρ΄ότι δεν περιέχει γλουτένη τα λαζάνια soba ή οι κρέπες από φαγόπυρο διατηρούν την συνεκτικότητά τους διότι ένα μικρό μέρος του αμύλου του φαγόπυρου είναι δομημένο όπως το κόμμι ( Joachim et al. 2008) Το φαγόπυρο περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα 
Το φαγόπυρο είναι γνωστό στα γαλλικά και όπως "blι noir" (όπως αναφέρεται προηγουμένως) και "sarrasin".

Επιστημονική ταξινόμηση
Βασίλειο:Plantae
Τμήμα:Magnoliophyta
Κατηγορία:Magnoliopsida
Διαταγή:Caryophyllales
Οικογένεια:Polygonaceae
Γένος:Φαγόπυρος
Δυωνυμικό όνομα
Φαγόπυρος esculentum











http://wikipedia.qwika.com/en2el/Buckwheat
http://www.aristonkitchen.gr/news/To-fagopyro/-maurositaro
http://rbth.gr/articles/2012/08/25/mayrositaro_i_fagopyro_i_rosiki_trofi_thayma_16467.html
www.bodytalk.gr
http://www.votana-ygeia.com/products/1290/%CE%A6%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF
http://www.worldonmyplate.com/el_GR/recipe.php?o&id=3589
http://xortosyntages.blogspot.gr/


7 σχόλια:

  1. Μπορείτε να σχολιάζετε ανώνυμα ή επώνυμα κάθε ανάρτηση.Πείτε μας την γνώμη σας, ρωτήστε ή δώστε την δική σας πληροφορία - εμπειρία.

    (Αν ασχολείστε επαγγελματικά και πουλάτε φυτά, μπορείτε να δώσετε λινκ κ πληροφορίες για την επιχείρηση σας)

    Γίνετε αναγνώστες μέσω FACEBOOK, TWITTER ή GOOGLE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kanei kalo gia paidia 17 xronwn ta opoia tha to xrisimopoioun to fagopuro gia diaita...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 17 χρονών είναι σχεδόν ενήλικες κ δεν νομιζω να υπαρχει κανένα πρόβλημα,
      αν εχετε αμφιβολία ρωτήστε έναν διαιτολόγο.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα.. Αποφάσισα και γω να ξεκινήσω αυτό το διατροφικό πρόγραμμα..Θα μπορούσατε να μας πείτε αν όντως έχει αποτελέσματα…?Επίσης πρεπει να τρώμε το φαγόπυρο μόνο τ μεσημέρι και κάθε μέρα..? Σε εφτά μέρες από σήμερα πρώτα ο Θεός,θα σας ενημερώσω για τα δικά μ αποτελέσματα με λεπτομέρειες..Σας παρακαλω απαντηστε μ στς απορείες. Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το πόσα κιλά θα χάσεις εξαρτάται απο τον οργανισμο του καθενα, φαγόπυρο μπορείς να τρώς κατά τη διάρκεια της ημέρας όση ποσότητα θέλεις

      "Αν πεινάσετε επιτρέπεται
      Μέχρι και 2 φρούτα της επιλογής σας (εκτός από μπανάνες και σταφύλια)
      Μέχρι και 3 μερίδες λαχανικά μηδενικών θερμίδων:
      - Λαχανικά μηδενικών-αρνητικών θερμίδων: Σπανάκι, Κάρδαμο, Τεύτλα, Γογγύλι, Σέλινο, Λεμόνι, Λάιμ, Αγγούρι, Σκόρδο, Φασολάκια, Σπαράγγι, Παντζάρι, Καρότα, Κουνουπίδι, Μπρόκολο, Ραδίκια, Κολοκύθια, Λάχανο, Μαρούλι, Πιπεριές τσίλι, Κρεμμύδι, Ραπανάκι, Μανιτάρι, Ντομάτα, Χόρτα)

      Το τελευταίο γεύμα πρέπει να είναι 5 ώρες πριν τον ύπνο"

      ....ελπίζω να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, τα λέμε σε 7 μέρες :)

      Διαγραφή
  4. καλησπερα προσφατα εμαθα για το φαγοπυρο κ επειδη εχω κιλα να χασω ειπα να το δοκιμασω, ξεκινησα τη διαιτα με αυτα που ελεγε οτι πρεπει να τρως κ εκανα καθημερηνο περπατημα, δν εκανα καμια παρασπονδια (αν κ τισ πρωτεσ μερες ιδιαιτερα το βραδυ επειδη αργω να κοιμηθω πεθαινα τησ πεινας αλλα αντεξα), δν επινα καφε γτ δν εβαζα ζαχαρη στις 4 ολοκληρωμενες μερες εχασα 3 κιλα, αυριο το τελειωνω κ θα συνεχισω με συντηρηση !!! εφτιαξα τη σαλατα με την οποια εγω προσωπικα δν ξετρελαθηκα αλλα μ αρεσε πολυ συνδιασμενο με σουπα κ γιαουρτι ηταν πολυ γεστικο. Απλα δοκιμαστε το κ θα χασετε :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. se 4 meres 3 kila einai poli kala, apla opos k se ka8e dieta den prepei na to parakanis k an 8es na xasis arketa kila kalo 8a htan na simvouleutis enan dietologo .......kalh sinexia!!!!

      Διαγραφή